Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

De 7 kantoortrends van 2024 voor een slimme en productieve inrichting

In deze blog:

In 2023 zagen we de opkomst van het hybride werken die zich aan een sneltempo heeft opgewerkt. De laatste maanden krijgen we meer en meer de vraag: “Hoe zorg ik ervoor dat mijn mensen terug naar kantoor komen werken in plaats van thuis?”

In 2024 is het kantoor méér dan alleen een werkomgeving. Het is een plek waar je connecteert met je collega’s, waar je met plezier naartoe gaat om te werken, waar je dingen kan afvinken en waar je samenkomt, ontmoet en leert. In deze blog zetten we de 7 belangrijkste kantoortrends op een rij.

1. De toekomst is flexibel en hybride

Nummer 1 van onze 7 kantoortrends: Flexibiliteit. De razendsnelle opkomst van het hybride werken legt meer dan ooit de nadruk op flexibiliteit, in de breedste zin van het woord. Flexibiliteit van de mensen, maar ook van de adaptieve kantoorinrichting. Modulaire meubels zijn hierbij een noodzaak: snel verplaatsbaar en moeiteloos aanpasbaar aan de behoefte van de dag. Een dergelijke dynamiek bevordert de creativiteit en de efficiëntie, het biedt ruimte voor groei én het optimaliseert de beschikbare kantoorruimte, waar elke vierkante meter met precisie wordt benut.

In 2024 wordt flexibiliteit essentieel. De integratie van modulaire meubels is niet enkel een praktisch punt, maar een noodzaak om snel te kunnen schakelen in een snel veranderende wereld.

Moderne kantoren eisen veelzijdige ruimtes die flexibel kunnen worden ingezet voor diverse taken: van individueel focuswerk tot dynamische overlegmomenten tussen collega’s ter plaatse of op afstand. De pods van Framery zijn hiervoor uiterst geschikt: 100% geluidsdichte ruimtes voor focuswerk, voldoende ruimte voor overleg en onmiddellijke connectiviteit met collega’s op afstand. De optionele movability kit zorgt ervoor dat je de pod ook zelf in de ruimte kan verplaatsen.

De Disc van onze leverancier Palmberg is een geluiddemper, ruimteverdeler en designelement in één. Deze flexibele absorber op wielen verplaats je letterlijk en figuurlijk in een handomdraai, waardoor je heel snel bepaalde zones kan afbakenen.

Klaptafels op wielen is één van de vele voorbeelden van modulair meubilair. En alsof dat nog niet flexibel genoeg is, zorgt de trapeziumvorm ervoor dat je heel variërende en leuke opstellingen kan maken.

Snel aanpasbare en verplaatsbare softseating: ideaal voor als je de ene dag een gezellige hoek wil maken en de andere dag losstaande elementen wil plaatsen als wachtplaats voor bezoekers.

2. Duurzaamheid is niet langer een trend, het is de norm

Duurzaamheid speelt een cruciale rol in de nieuwste kantoortrends. Het streven naar een groenere werkplek wordt concreet vertaald in de keuze voor energie-efficiënte en milieuvriendelijke materialen, waarbij gerecyclede materialen een prominente rol spelen. Het integreren van groene energiebronnen en het plaatsen van indoor planten dragen bij aan het creëren van een gezonde en milieuvriendelijke werkomgeving.

Van het minimaliseren van papiergebruik tot het slim inzetten van technologie, iedere bijdrage voor het klimaat is goed en geeft tegelijk een positieve impuls aan het imago van je onderneming.

Duurzaamheid en circulair ondernemen prijken hoog op de agenda van elke zichzelf respecterende onderneming. Bij Loff willen we een waardegedreven en mensgericht verhaal neerzetten. We streven ernaar om hierin elke dag beter te worden en te handelen. In dat streven willen we op één lijn zitten met onze klanten en leveranciers.

Duurzaamheid is dan ook een belangrijke pijler voor ons om al dan niet samen te werken met een leverancier. De merken waarmee we op vandaag samenwerken zetten zich één voor één nauwgezet in voor het milieu en de omstandigheden waarin de producten vervaardigd worden. Een voorbeeld van een uniek duurzaamheidsverhaal is dat van de Hag Capisco, gemaakt uit gerecycleerde sneeuwploegmarkeringen. 

3. Slimme kantoren: Technologie speelt meer en meer een rol

Met de revolutie van AI is geavanceerde technologie ondenkbaar in ieder modern kantoor. Dit is één van de kantoortrends die in de toekomst enkel maar meer zal uitbreiden. Bedrijven investeren meer en meer in technologie om de werking op kantoor beter en efficiënter te maken. Denk maar aan videoconferentie-apparatuur, slimme whiteboards, krachtige draadloze connectiviteit, automatische aanpassingen van verlichting, temperatuur en het monitoren van de luchtkwaliteit, …

Daarnaast kan ook het meubilair voorzien worden van techniciteit om de samenwerking, het welzijn en de communicatie te verbeteren.

Framery Connect is een technologie van Framery, het merk van onze geluidsdichte pods en phonebooths. Framery connect levert real time data van elke Framery pod of andere kantoorruimte met behulp van de Framery Connect sensor. Dit geeft je inzicht in welke ruimtes het best functioneren en welke ruimtes extra aandacht nodig hebben. Het is ook een tool voor de medewerkers om heel eenvoudig pods of andere ruimtes te reserveren. Ook walk-in reserveringen en simpele boekingsaanpassingen kunnen met deze tool gebeuren. Meer weten? Neem een kijkje op de website van Framery.

Kantoortrends: Slimme kantoren: Work&Move software

WORK & MOVE Software: Een virtuele coach die zorgt voor voldoende afwisseling tussen zittend en staand werken. Met de Analytics versie krijg je inzicht in het verbeterpotentieel en risico’s op groepsniveau.

4. Een gezonde kantoorinrichting maakt het verschil

De focus op het welzijn van de kantoormedewerkers versterkt nog verder, zowel fysiek als mentaal. Hierbij spelen de volgende grote onderwerpen een cruciale rol:

 Ergonomisch kantoormeubilair: de nieuwste kantoortrends leggen de nadruk op gezonde kantoorinrichting om het welzijn van werknemers te verbeteren. Zit-sta bureaus, ergonomische bureaustoelen en ergonomische hulpmiddelen zijn niet meer weg te denken uit de moderne kantooromgeving.

• Geluidsreductie en het terugdringen van geluidsstress. Nagalm, lawaai en storende gesprekken hebben een nefaste invloed op onze productiviteit, onze algemene werktevredenheid en zelfs onze gezondheid. Een prikkelarme omgeving creëren is één van de belangrijkste factoren voor een productieve kantoorinrichting en een goede akoestiek is hierbij van cruciaal belang.

 Voldoende natuurlijk licht: zorg ervoor dat er voldoende daglicht in het kantoor binnenkomt. Dit heeft een positief effect op de productiviteit, de gemoedstoestand en het welzijn van de mensen.

 Integreren van ontspanningsruimtes: denk aan fitness voorzieningen, chill-out zones, leuke koffiecorners, … waar medewerkers zich even kunnen terugtrekken of net kunnen connecteren met de collega’s.

Een gezonde kantoorinrichting maakt het verschil: het leidt tot productievere en gelukkige medewerkers. Het bevordert de positieve werksfeer, het trekt nieuw talent aan en het helpt ziekteverzuim te voorkomen.

Zit-sta bureaus hebben verschillende positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van de kantoormedewerkers: een verbeterde houding, verhoogde energie en positiviteit, minder rug-en nekpijn, betere gezondheid van het hart, meer beweging en een groter comfort aan de werkplek.

Met Loff zetten we in op échte ergonomische bureaustoelen van het merk HAG en RH. In combinatie met een elektrisch verstelbare bureau en de juiste ergonomische hulpmiddelen creëren we de ideale werkplek voor elke kantoormedewerker.

De grootste oorzaak van productiviteitsverlies op open werkplekken is het gevolg van afleidingen door omringende gesprekken. Wist je dat 70% van de kantoormedewerkers niet tevreden is met het geluidsniveau op de werkvloer? Neem een kijkje in onze akoestische oplossingen, wij bieden een breed scala aan oplossingen voor een stiller en akoestisch comfortabel kantoor.

5. De nummer 1 van de kantoortrends: Geluidsdichte ruimtes

Mensen worden blij als ze dingen gedaan krijgen. Helaas zorgt het hectische kantoor er vaak voor dat taken veel meer tijd vragen dan nodig omwille van te veel afleiding. Naarmate de taken complexer worden, wordt de behoefte aan concentratie en focus des te belangrijker. We zien dan ook heel vaak dat kantoormedewerkers zich proberen af te zonderen met hoofdtelefoons in het landschapskantoor. Meer en meer zal de infrastructuur van het kantoor deze behoefte ondersteunen met de integratie van geluidsdichte phonebooths en pods.

Deze geïsoleerde stiltezones bieden werknemers de mogelijkheid om zich te concentreren zonder gestoord te worden. Ze bieden een antwoord op de behoefte aan privacy en sociale verbinding tegelijkertijd, want de pods kunnen zowel door één iemand als door maximum 6 personen gebruikt worden.

Voor 2024 is dit misschien wel de meest onmisbare trend. Met de toenemende complexiteit van taken groeit de behoefte steeds meer aan concentratie en focus. Met geluidsdichte zones zorg je ervoor dat medewerkers die luxe van thuis ook op kantoor kunnen ervaren.

Framery O: Phonebooth voor telefoongesprekken of videoconferenties voor 1 persoon.

Framery One: Phonebooth én werkplek voor telefoongesprekken of focuswerk voor 1 persoon.

Framery Q: Flexibele geluidsdichte pod geschikt voor 1-4 personen voor alle soorten taken, met interieur naar keuze.

Framery 2Q: Flexibele geluidsdichte ruimte, met interieur naar keuze, geschikt voor 1-6 personen, voor alle soorten taken.

6. Van logo tot lounge: de rol van de bedrijfscultuur en identiteit

Bye bye witte muren, hello kleuren met karakter! Als bedrijf wil je een boodschap uitdragen en hoe kan je dat beter doen dan je eigen missie, visie, identiteit over te brengen naar de inrichting?

We zien dat de bedrijfscultuur en de identiteit van een onderneming sterker geïntegreerd wordt in de kantoorinrichting. Van kunstwerken tot bedrijfslogo, de kleur van de softseating of de vorm van de vergadertafel, … er bestaan heel wat manieren om je DNA te weerspiegelen in je inrichting. Niet alleen met kleur, maar ook met texturen: denk maar aan fluwelen stoelbekleding of bureaus met natuurlijke houtnerfpatronen.

De visuele uitingen helpen bij het uitdragen van de missie en de motivatie van je medewerkers. Ze veranderen de energie van een gebouw en hebben een belangrijke invloed op de eerste indruk die je bezoekers ervaren.

Referentie Devagro: Een kantoorinrichting die het DNA van de firma weerspiegelt.

Referentie SSC: het logo ingewerkt in een moswand.

Referentie FRWRD: Een hippe kantoorinrichting met eigen inbreng adhv akoestische wandpanelen met zelf gekozen prints en quotes.

7. Biophillic design

Last but not least, één van de kantoortrends die aanwezig blijft én ook blijft groeien: een gezonde dosis natuur op kantoor. In de moderne kantooromgevingen zullen we bijgevolg meer en meer planten, aardse tinten en natuurlijke materialen zien terugkomen. Ook organische vormen en materialen zullen aan populariteit winnen.

Elise Harinck Loff maatkantoren

Het moderne kantoorontwerp anno 2024 zal gericht zijn op het creëren van aanpasbare, slimme en flexibele kantoorruimtes met een focus op het welzijn van de kantoormedewerkers. Benieuwd naar meer kantoortrends? Vraag ons gratis inspiratieboek aan of boek onmiddellijk (en vrijblijvend) een kennismakingsgesprek.

Elise Harinck, Workplace & Acoustic Expert

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.