Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

De decibels in open kantoren

Het gemiddeld aantal decibels in open kantoren ligt rond de 60. Als de waardes verhoogd worden met 10 decibels, is dit niet 10 % hoger maar 10x zo hoog. Uit onderzoek blijkt dat geluid als storend wordt beschouwd eens het over de 50 decibel gaat.

Er is een significant verschil tussen luisteren naar geluiden en geluiden horen. Het speelt zich af in 2 breinsystemen. Luisteren zet ons denkend brein in gang en vraagt dus de nodige aandacht.

Bij geluiden horen, treedt ons reflex-brein in werking, gewild of ongewild. Luisteren en horen samen kan in conflict komen bv als we proberen te luisteren naar een collega terwijl een andere zit te telefoneren.

De decibels in open kantoren

Om taken te doen waarbij we moeten denken (zoals de meeste taken op kantoor) is het dus duidelijk dat een rustige omgeving met zo weinig mogelijk verstrooiing mogelijk, aangewezen is. Hoe complexer de taak (lees: hoe meer focus vereist) hoe belangrijker dit is.

Storend geluid heeft niet alleen een negatieve invloed op de jobtevredenheid, of in onze termen op het kantoorgeluk, maar evengoed op de intellectuele performantie en productiviteit. 

Evenzeer is dit het geval als mensen zelfs vermoeden dat ze aan het geluid gewend zijn. Het is bewezen dat het geheugen het een pak lastiger heeft om te memoriseren, er worden ook meer fouten gemaakt, en kantoorwerkers zijn sneller uitgeput.

Er is één uitzondering: als het werk saai is, kan een beetje achtergrondgeluid bv muziek helpen om geconcentreerd te blijven. Echter, door de informatisering en automatisering verdwijnen de uitvoerende taken meer en meer om plaats te maken voor denk/focuswerk en creatief werk.

Belangrijke conclusie: zij die het lawaai (conversaties, telefoongesprekken) veroorzaken moeten de ruimte verlaten. Het zijn dus niet de denkwerkers die zich in andere ruimtes (bv meetingrooms of pods) moeten begeven om ongestoord te kunnen werken, maar andersom.

Bron: Theo Compernolle. MD., PhD at www.brainchains.info

Elise Harinck

Heb je last van een vervelende nagalm, storende geluiden of lawaai? Via een specifieke geluidsstudie kunnen we een antwoord bieden op jouw akoestisch probleem. Benieuwd naar onze oplossingen? Ik kom met veel plezier bij je langs. 

Elise Harinck, Workplace & Acoustic expert

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.