Wij maken je werkplek werkbaar beter!

Ergonomische bureaustoel kopen? 3 tips voor de juiste keuze!

Het belang van een ergonomische bureaustoel

Wanneer je (nog) niet thuis bent in de wereld van de bureaustoelen, is het niet zo eenvoudig om een échte ergonomische bureaustoel te onderscheiden van een doorsnee (en minder kwalitatieve) bureaustoel. Eerst en vooral willen het belang van een ergonomische bureaustoel benadrukken. Te lang stilzitten is nefast voor je rug en op termijn ook voor je algemene gezondheid. Door langdurig te zitten, zet je veel druk op je wervelkolom. Je intrinsieke rug- en buikspieren worden verzwakt en andere spieren moeten het werk overnemen. Daarnaast vermindert lang stilzitten ook je bloedcirculatie en de ‘sponzigheid’ van je tussenwervelschijven. Hierdoor wordt de wervelkolom veel minder flexibel en omdat ook al je andere spieren gaan verstijven en verzwakken, zal je steeds meer moeite hebben om te bewegen.

Een échte ergonomische bureaustoel helpt je bij het aannemen van een gezonde, dynamische zithouding. Wij geven je graag onze tips & tricks mee voordat je overgaat tot een aankoop:

Eigenschappen van een ergonomische bureaustoel

Als je alleen en puur afgaat op het uiterlijk van een bureaustoel, kan je vaak nog geen onderscheid maken tussen een ergonomische bureaustoel of een gewoon basic model. In heel veel gevallen zullen beide modellen ‘gewoon een zwarte bureaustoel’ voor je zijn. 

Daarom geven we je graag wat concrete tips waarop je moet letten bij een ergonomische bureaustoel.

Is de stoel verstelbaar in zithoogte en zitdiepte? Is er een ondersteunde lendensteun? Zijn de armleuningen verstelbaar? 

Zijn er praktische en soepele verrijdbare wielen? Is de stervoet eventueel uitgerust met anti-slip voetjes?

Voldoet de bureaustoel aan het open heuphoek principe? Beschikt de bureaustoel over een kantelmechanisme? 

1. Bekijk de eigenschappen van de ergonomische bureaustoel

Als je alleen en puur afgaat op het uiterlijk van een bureaustoel, kan je vaak nog geen onderscheid maken tussen een ergonomische bureaustoel of een gewoon basic model. In heel veel gevallen zullen beide modellen ‘gewoon een zwarte bureaustoel’ voor je zijn. 

Bekijk daarom goed de eigenschappen van de stoel:

• Is de stoel verstelbaar in zithoogte en zitdiepte?
• Is er een ondersteunde lendensteun?
• Zijn de armleuningen verstelbaar? In hoogte en diepte?
• Zijn er praktische en soepele verrijdbare wielen?
• Is de stervoet eventueel uitgerust met anti-slip voetjes?
• Voldoet de bureaustoel aan het open heuphoek principe?
• Beschikt de bureaustoel over een kantelmechanisme?
• Ondersteunt de stoel jou voldoende in je dagtaak?

Hoe-herken-je-een-ergonomische-bureaustoel
hoe herken je een ergonomische bureaustoel 2

2. Het zitmechanisme bij een ergonomische bureaustoel

De meeste aandachtspunten lijken je wellicht logisch te volgen. Enkel de ‘open heuphoek’ en het zitmechanisme leggen we graag nog verder uit. 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe bureaustoel, kies je best voor een model met een open heuphoek. Dit wil zeggen dat je het zitvlak moet kunnen kantelen, zodat je makkelijk van zithouding kan veranderen en zodat de stoel je beweging kan volgen. 

Concreet betekent dit dat je stoel beschikt over een kantelmechanisme, ook wel schommelmechanisme genoemd. Dit kantelmechanisme zorgt er voor dat je continu in balans blijft, dat je mini bewegingen maakt. In de praktijk betekent dit dat je onbewust blijft bewegen (in tegenstelling tot bij veel andere bureaustoelen waarbij je gedurende de dag heel statisch zit) en dat je ook continu je intrinsieke rug- en buikspieren traint. 

Het zitmechanisme is het belangrijkste onderdeel van je bureaustoel. Daarom kozen wij ervoor om uitsluitend met de bureaustoelen van Flokk te werken. Iedere bureaustoel van Flokk typeert zich aan het unieke kantelmechanisme.

Hoe-herken-je-een-ergonomische-bureaustoel

De proef op de som

Wij namen onlangs de proef op de som om te zien of onze bureaustoelen voldoen aan alle eigenschappen. Hiervoor nodigden wij een erkend osteopaat uit, zonder op voorhand veel uitleg aan hem te geven. 

En ja hoor, ook hij bevestigde dat het kantelmechanisme een enorme meerwaarde is aan een bureaustoel. Méér nog, iedere bureaustoel zou eigenlijk met deze mechaniek moeten uitgerust zijn, maar helaas zien we het tegendeel. 

De reden waarom hij het kantelmechanisme zo goed vindt, is omdat het je intrinsieke spieren helpt trainen, met als gevolg een sterkere wervelkolom. Intrinsieke spieren zijn héél moeilijk te trainen, maar niet onmogelijk. Yoga  is bijvoorbeeld een hele goede manier om dit te doen, maar iedere oefening mag je maar maximum 20 seconden uitoefenen. Wanneer je een oefening langer uitvoert, dan nemen je controleerbare spieren het opnieuw over. Yoga werkt dus niet alleen rustgevend, maar is ook heel bevorderlijk voor je core stability. 

3. Laat je adviseren door een expert

De investering in een ergonomische bureaustoel is een belangrijke keuze. Een stoel kiezen is iets heel persoonlijk, want hij moet volledig aan jouw behoeften voldoen.

Kom daarom langs in onze showroom om onze verschillende bureaustoelen te testen. Laat je adviseren door één van onze experts om samen te ideale bureaustoel voor je uit te zoeken.

hoe herken je een ergonomische bureaustoel 2

“Of je nu staat, zit of ligt: 

de beste houding is de volgende”

Ann Gheysen, zaakvoerster Loff

Elise Harinck Loff maatkantoren

Ben je op zoek naar een écht goede ergonomische bureaustoel? 
Ik help je graag persoonlijk verder.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.