Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Het geheim van gezond zitten

Gezond zitten. Hoe pak je dit aan? Zeker voor mensen met een zittend beroep is dit niet altijd een evidentie. De rode draad doorheen een doorsnee dag is dan ook meestal zitten. We zitten aan tafel, we zitten in de auto, we zitten op het werk, we zitten in de zetel, … 

Ons lieve lijf is niet gemaakt om te zitten, dat hebben voldoende studies ondertussen wel bewezen. 1,6 miljoen jaar geleden ontwikkelden onze voorouders een lichaamsbouw afgestemd op hardlopen en het afleggen van lange afstanden. Inderdaad: precies het tegenovergestelde van wat wij meer dan 12 uur per dag doen. En bovendien zitten we dan ook nog eens op de verkeerde manier. Gevolg: ons lichaam protesteert via diverse kwalen en klachten.. 

De 2 geheimen van gezond zitten

Gezond zitten doe je op basis van twee toverwoorden. Het eerste is afwisseling. Ga tussen het zitten regelmatig staan of beter nog: wandelen. Ergonomisch kantoormeubilair kan jou daarbij en duwtje in de rug geven. Denk maar aan een zit-sta tafel, in combinatie met een echte ergonomische bureaustoel. 

 

Daarnaast kan ook je stoel voor extra beweging zorgen. Ja, ook tijdens het zitten! Vergeet dus zeker niet te kijken naar de soort mechaniek waarover je bureaustoel beschikt. 

En zo belanden we naadloos bij het tweede toverwoord: de juiste zithouding. Wanneer zit je gezond achter je bureau? Wanneer je alle vinkjes van deze checklist kan aftikken.

► Je stoel staat op de juiste hoogte

Ga zitten en zet je voeten plat op de grond. Stel vervolgens de hoogte zo in dat je bekken hoger komt dan je knieën. Zo verzeker je een goede doorbloeding naar de benen. Ben je iets kleiner? Dan komt een voetensteun zeker van pas.

► Je hebt de juiste zitdiepte

Past jouw vuist tussen je zitting en je knieholte? Prima. Zo vermijd je een onaangename druk die bloedvaten of zenuwen afknelt.

► Het tafelblad komt op ellebooghoogte

► Je beeldscherm staat op een armlengte afstand

► Het toetsenbord staat op 15 centimeter van de tafelrand

► je muis bevindt zich zo dicht mogelijk bij je lichaam

 

gezond zitten
Elise Harinck Loff maatkantoren

Hulp nodig om de checklist helemaal af te werken? Misschien komen ergonomische hulpmiddelen ook van pas. Of heb je persoonlijke advies nodig voor het vinden van de perfecte stoel? Ik help je graag verder.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.