Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Ontmoet Emma, onze toekomstige collega!

Zeg Emma gedag, een levensgrote weergave van hoe we er over 20 jaar uit zouden kunnen zien als we met een slechte houding en slecht ingerichte werkplekken blijven werken.  

In opdracht van Fellowes® is de gezondheid van kantoorpersoneel op de lange termijn onderzocht. De resultaten liegen er niet om. Uit het onderzoek is naar voren gekomen hoe we eruit kunnen komen te zien als resultaat van onze drukke levensstijl en ontoereikende werkplekken. Welk belastend effect dit kan gaan hebben op ons lichaam.  

In het rapport komt naar voren dat het effect van urenlang stilzitten de gevaarlijkste bijdrage levert aan een slechte gezondheid. We zitten regelmatig uren achter het bureau met weinig beweging en ons lichaam begint weg te kwijnen als reactie daarop.

Emma, onze collega van de toekomst

In Nederland, spenderen de kantoormedewerkers 8 jaar van hun hele leven zittend door!

Het rapport laat ook zien hoe factoren zoals een slechte lichaamshouding, luchtkwaliteit, kunstlicht en werkgewoontes onze algehele uitstraling en gezondheid op lange termijn kunnen beïnvloeden. 

Lees meer over Emma en al haar kwalen. 

Het is een wettelijke verplichting voor alle bedrijven *EU-richtlijn 90/270/EEG) om regelmatig een risicobeoordeling uit te voeren om ervoor te zorgen dat werknemers veilig en comfortabel werken – of ze nu op kantoor of thuis werken. Door het Fellowes Online risico assessment te nemen, kun je in slechts 5 minuten tijd je manier van werken laten beoordelen en hierop inspelen en gezondheidsproblemen zoals die van Emma vermijden.  

Uit het onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers in Nederland …

• wel eens lichamelijke klachten door het werk hebben gehad (50%)
• zich weleens ziek gemeld hebben als gevolg van lichamelijke klachten door het werk (50%)
• nu al last hebben van een pijnlijke rug (50%), een stijve nek (49%), hoofdpijn en pijnlijke schouders (beide 45%)

Over het rapport

Fellowes heeft samengewerkt met gedragsfuturist, William Higham, en een panel aan deskundigen op het gebied van ergonomie, gezondheid en welzijn op het werk. Zo konden zij een rapport schrijven over hoe het menselijk lichaam fysiek en visueel zal veranderen als er geen maatregelen worden genomen. Maatregelen om de manier waarop we omgaan met onze werkplek aan te pakken, onze houding te verbeteren en gewoonweg meer te bewegen!

Download hier het rapport: Rapport over de lange termijn gezondheid van kantoormedewerkers

Emma’s kwaaltjes

Gebaseerd op het rapport heeft Fellowes de opdracht gegeven om een levensecht model te maken, we noemen haar ‘Emma’. Emma illustreert hoe een ontoereikende inrichting van de werkplek kan leiden tot fysieke en visuele veranderingen bij kantoormedewerkers. Emma heeft:

permanente gebogen rug, emma
spataderen
ronde buik, emma

Een permanent gebogen rug
als gevolg van urenlang in een slechte houding te zitten

Spataderen
van een slechte doorbloeding veroorzaakt door langdurig zitten

Een ronde buik
door de sedentaire levensstijl

rode en droge ogen, emma
opgezwollen polsen en enkels
vale huid, emma

Droge en rode ogen
van het langdurig kijken naar het beeldscherm

Opgezwollen polsen en enkels
door herhaalde bewegingen

Vale huid
van overmatige blootstelling aan kunstlicht

eczeem, emma
rode onderarmen en rode bovenbenen, emma

Eczeem
veroorzaakt door stress

Rode onderarmen en bovenbenen
door regelmatig contact met de hitte van de laptop

Haren in de oren en neus en gezwollen sinussen
door een slechte luchtkwaliteit

Bekijk de video

Tijd voor positieve verandering!

Het is nu al te laat voor Emma; maar er zijn veel dingen die we kunnen doen om beter voor onze gezondheid op het werk te zorgen. We zitten uren op het werk achter ons bureau, maar door meer beweging toe te voegen door het gebruik van een zit-sta oplossing, kunnen we het gevecht aan om gezondheidsproblemen te bestrijden. Door ervoor te zorgen dat onze werkplekken goed zijn ingericht met de juiste ergonomische accessoires zullen we er ook voor zorgen dat onze houding op het werk correct is; zo helpen we het risico van werkgerelateerde spierpijn en andere ziekten te verminderen.

Werkgevers en werknemers moeten beiden enige verantwoordelijkheid nemen voor gezond werken. Door een online werkplek risicoanalyse te doen, meer te bewegen en reguliere pauzes in te lassen kunnen we gezondheids-problemen voorkomen die net zo erg zijn als we dachten die in de industriële revolutie hadden achter gelaten.

zit-sta

Ben je benieuwd hoe jouw kantoorruimte productiever kan ingedeeld worden? Of kan een bepaalde ruimte wel een upgrade gebruiken? Als expert kantoorgeluk breng ik jouw beschikbare oppervlakte samen met de taken van de medewerkers volledig in kaart. 

Julie Crombé, Account Manager bij Loff, expert in akoestiek, ergonomie en kantoorinrichting

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.