Zelfs tijdens onze slaap kunnen we deze knop niet uitzetten. Horen is een automatische, snelle aandachtstrekker, zo snel dat deze ons denkend brein voorbijsnort.
In de oertijd was dit ons ultieme alarmsysteem om te overleven. We reageren nog altijd op dezelfde manier op geluid. Als er een geluid op ons afkomt na een periode van stilte, willen of niet, het zal altijd onze aandacht opeisen. We noemen dit de “oriëntatiereflex”
Het geluid op kantoor en specifiek in conversaties rondom ons, zijn altijd ongeregeld met stiltes ertussen. Daarom wennen we er nooit aan en worden ze, als we niet in het gesprek betrokken zijn, als storend ervaren.
Onderzoek wijst uit dat verstaanbare gesprekken het meest storende zijn. Het effect is dat deze onze intellectuele productiviteit met 50 tot 60 % doen dalen. Enige uitzondering is als we ons in een flow van totale focus voelen in onze taak op dat moment. Een flow die bijna niet mogelijk is in een open kantoor, gezien de taak normaal hoge concentratie en betrokkenheid vraagt. Met andere woorden, hoe beter de conversatie kan verstaan worden, hoe meer onze intellectuele productiviteit vernietigd wordt.