Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

10 tips voor het kiezen van de juiste ergonomische stoel

In deze blog:

Heb je een kantoorjob? Dan spendeer je net zoals vele anderen veel uren op je bureaustoel. Of het nu thuis is of op kantoor, een goede ergononomische stoel kan een wereld van verschil betekenen voor je gezondheid, je comfort en je productiviteit.
Met zoveel opties de markt, is het kiezen van de juiste stoel, die perfect geschikt is voor jou, geen evidentie. Wij helpen je daarom graag op weg met deze tips.

1. Individuele aanpasbaarheid van de ergonomische stoel

Onderzoek voldoende in welke mate de bureaustoel aanpasbaar is aan je lichaam. De stoel moet zich aanpassen aan jouw behoeften en niet omgekeerd. De zithoogte en de zitdiepte zijn de 2 minimumvereisten van een bureaustoel.

Hoogte: Zorg ervoor dat je altijd met je voeten plat op de grond kan staan, en liefst zo hoog mogelijk. De hoek die je vormt met je knieën moet minimum 90° zijn. Meer mag uiteraard ook, zolang dit voor jou nog comfortabel is. Het belangrijkste is dat je heupen op gelijke hoogte – en liefst zelf hoger – dan je knieën zijn, om spanning in de onderrug te verminderen en een gezonde zithouding te bevorderen.

Zitdiepte: De zitdiepte van de stoel zou moeten kunnen worden aangepast. Het is belangrijk om zeker altijd speling te hebben tussen je knieholtes en het uiteinde van de zitting. Minimum 2 vinger, idealiter een vuistbreedte. Hoe meer ruimte je tussenlaat, hoe meer bewegingsvrijheid je zal hebben tijdens het zitten.

Ergonomische stoel: aanpassen zithoogte
untitled design 1

2. Voldoende ondersteuning 

Of je nu al last hebt van rugklachten of niet, voldoende ondersteuning van de onderrug is voor iedereen essentieel. Zorg er daarom voor dat je toekomstige ergonomische stoel een goede lendensteun heeft om rugklachten te voorkomen (of te verminderen) en een goede zithouding te garanderen.

De RH Mereo is voorzien van een voorgevormde rugleuning die heel veel ondersteuning biedt. Je kan de rughoogte aanpassen zodat de lendensteun precies in je rugholte geplaatst kan worden.

De RH Mereo heeft een unieke instelling: het aanpassen van de hoek van de rug ten opzichte van de zitting. 

3. Comfortabele zitting

Het woord ‘ergonomisch’ wordt vaak op een stoel geplakt, zonder dat dit eigenlijk echt zo is. Laat je niet vangen aan een superzachte zitting, die de eerste 5 minuten heel comfortabel aanvoelt. Net zoals bij een matras, voel je pas het echte verschil als je er een ganse dag op zit. Let dus zeker op de vorm, de dikte, de mousse, … van de zitting om ervoor te zorgen dat deze voldoende ondersteuning biedt en comfortabel is. Vooral als je lange uren achter je bureau doorbrengt.

4. Ademend materiaal

Ga je voor een ‘traditioneel’ ogende bureaustoel, bekijk dan zeker ook de mesh-uitvoering. Een meshrugleuning laat lucht makkelijk door, waardoor warmte en vochtigheid worden verminderd. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel en koeler zit tijdens warme zomerdagen.

De HAG Futu bureaustoel is één van de modellen die zowel verkrijgbaar is met een volle rug als met een mesh rug.

De Futu bureaustoel is verkrijgbaar in 7 unieke, trendy Futu kleuren en stofferingen. Ook de mesh-rugleuning is verkrijgbaar in deze kleuren, dit is uniek aan deze stoel. (Mesh rugleuningen zijn doorgaans enkel in het zwart of uitzonderlijk in het grijs verkrijgbaar).

5. Dynamisch zitten

Een ergonomische stoel met een beweegbaar zitgedeelte, wiebel- of balansmechanisme zorgt ervoor dat je een actieve, dynamische houding aanneemt. Dit bevordert ook de bloedcirculatie, wat de concentratie en alertheid ten goede komt.

Onze ergonomische bureaustoelen zijn van de merken HAG en RH en zijn allemaal voorzien van een uniek balansmechanisme die ervoor zorgt dat je hele lichaam micro bewegingen maakt tijdens het zitten.

Een topper in deze categorie is de Hag Capisco. Naast het unieke bewegingsmechanisme, zorgt het volledig design van de stoel dat je continu kan afwisselen in houding. Zowel qua zitpositie als zithoogte.

6. Verstelbare armleuningen

Ga je voor een stoel met armleuningen, zorg er dan zeker voor dat deze in hoogte (en breedte) instelbaar zijn. De leuningen moeten je armen ondersteunen wanneer ze in een ontspannen houding zijn. Het is niet de bedoeling om met opgetrokken schouders aan je bureau te zitten.

In principe kan je ook perfect zonder armleuningen aan je bureau werken, als je onderarmen worden ondersteund door je tafelblad. Iedere stoel kan besteld worden zonder armleuningen. Ook de Hag Capisco bewijst dat je perfect zonder armleuningen dynamisch en ergonomisch kan werken.

7. Kwaliteit van de ergonomische stoel

Prijs/kwaliteit, een belangrijke factor bij je keuze van een ergonomische stoel. Gezien je dagelijks minimum 8u spendeert op de stoel, is het belangrijk om kwalitatieve en duurzame materialen te kiezen die comfort bieden voor langdurig gebruik. Zo bespaar je ook op vervangingen op de lange termijn.

De merken HAG en RH gebruiken hoogwaardige materialen in hun stoelen, zoals duurzame stoffen, stevige kunststoffen en hoogwaardige metalen frames. Daarnaast hechten beide merken ook veel belang aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Zo gebruiken ze heel veel gerecycleerde materialen en streven ze naar energie-efficiënte productieprocessen.

8. TESTEN

Een ergonomische stoel is heel persoonlijk. Daarom is het van cruciaal belang om de stoel te testen. Ben je nog niet uit aan je keuze? Laat je dan begeleiden door één van onze experts in onze showroom. Wij bieden je ook gratis een proefperiode van de stoel gedurende één week.

9. Garantie en service

Misschien iets wat vaak vergeten wordt: Controleer de garantievoorwaarden van het merk en de beschikbaarheid van de klantendienst om ervoor te zorgen dat je snel geholpen bent bij eventuele problemen.

De merken HAG en RH bieden standaard 10 jaar garantie op de onderdelen van de stoel, en dat is buitengewoon voor bureaustoelen.

10. Budget

Een goede, échte ergonomische stoel is een investering in je gezondheid, productiviteit en comfort. Door te kiezen voor een ergonomische stoel van goede kwaliteit, kan je rugklachten en andere gezondheidsproblemen voorkomen die kunnen ontstaan door langdurig zitten in een ongeschikte stoel.

Bij ons zijn er ergonomische bureaustoelen beschikbaar die passen binnen verschillende budgetten, variërend van instapmodellen tot luxe-uitvoeringen.

Elise Harinck Loff maatkantoren

Ben je op zoek naar een nieuwe ergonomische stoel?
Bezoek onze showroom en laat je begeleiden door één van onze experts.

Elise Harinck, Account Manager bij Loff

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.