Welkom bij Loff maatkantoren. Wij maken je kantoor werkbaar beter. Ook op maandagmorgen 😉

Wat betekent absorptie, diffusie en attenuatie?

Absorptie

Bij absorptie worden geluidsgolven geabsorbeerd door het oppervlak (in plaats van teruggekaatst) en omgezet in warmte-energie. Dit is mogelijk met poreuze en zachte materialen zoals textiel. Harde oppervlakken zoals glas en beton weerkaatsen geluid en creëren bijgevolg echo’s. 
Voorbeelden van producten: LilyScala, Domo Wall, …

absorptie

Diffusie

Als we materialen combineren in een object (bijvoorbeeld meubelen) dan heeft dit effect op de textuur en structuur van het oppervlak. Een hard en vlak oppervlak reflecteert het geluid meteen, terwijl een plooi of een geweven vlak de geluidsgolf afzwakt door het uiteendrijven van de golf in verscheidene reflecties. Dit effect heet diffusie en resulteert eerder in verspreiding dan afbreking, maar in combinatie met absorptie zorgt dit voor een harmonieuze werkomgeving.
Voorbeelden van producten: Airflake, Triline Wall, Aircone, …

Attenuatie

Verzachting ofwel verzwakking heeft betrekking op de akoestische omgeving die we verdelen in discrete zones met gebruik van een afsluiting dat voorkomt dat geluid van punt A tot B arriveert. De meest extreme, maar ook effectieve oplossing, zijn focuszones. Ook wel silence rooms genoemd. Deze pod module voorkomt dat geluid de ruimte binnenkomt of verlaat. Een andere oplossing is het gebruik van een scherm. In tegenstelling tot wat velen denken, kan een scherm tot wel 15dB verminderen.
Kantoor geluidsniveaus liggen gemiddeld rond de 65dB, een reductie van 15dB is dus aanzienlijk. (Vergelijking: een traditionele muur verzwakt geluid met 35dB)
Voorbeelden van producten: Soneo floorDomo Wall Booth, …

Worstel je met een akoestisch probleem rond nagalm? Kan de spraakprivacy op kantoor beter?
Heb je het gevoel dat je medewerkers vaak gestoord worden? Word je zelf vaak gestoord door het omgevingslawaai?

Ik kom met veel plezier bij jou langs om een akoestisch rapport op te maken.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.