Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

5 tips voor een betere concentratie op kantoor

Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een flink deel van de tijd die werknemers op kantoor doorbrengen verloren gaat doordat ze afgeleid worden. Zo zou 85% van de werknemers ontevreden zijn met zijn werkplek en zijn ze gemiddeld 86 minuten per dag kwijt door de constante afleiding. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat van de acht uren die een werknemer op kantoor doorbrengt er amper drie productief worden ingevuld…
De voornaamste reden voor het verlies aan concentratie is afleiding door lawaai en storende geluiden. In deze blog bespreken we de verschillende oorzaken van geluidsoverlast en wat je eraan kan doen. Het gaat hierbij niet alleen om het verhogen van de productiviteit, maar ook om het welbevinden van je collega’s.

Het kantoorgebouw zelf

Een eerste bron van overlast kan teruggebracht worden tot het kantoorgebouw zelf. Veel oudere gebouwen zijn minder goed geïsoleerd tegen omgevingslawaai. Ligt je kantoor aan een drukke weg waar veel vrachtwagens passeren? Het verkeer voortdurend horen voorbij denderen, zorgt er (soms onbewust) voor dat je sneller moe wordt en je concentratiepeil zakt. Sta hier zeker voldoende bij stil als je een nieuw kantoorgebouw zoekt. Test ook aanwezige verwarmings- en ventilatiesystemen goed uit. Dergelijke structurele lawaaimakers kunnen meestal enkel tegen een hoge kost verholpen worden.

Kantoorinrichting

Waar je bij het kantoorgebouw en de omgeving soms niet alles zelf in de hand hebt, is dat gelukkig wel het geval bij de inrichting van je kantoor. Nieuwbouwkantoren worden voornamelijk uit harde materialen zoals beton en glas opgetrokken, waardoor het geluid sterk weerkaatst wordt. Hierdoor ontstaat er nagalm en ervaar je een slechte akoestiek.

Om dit storende effect tegen te gaan, zijn er gelukkig heel wat akoestische oplossingen die de geluidservaring in je ruimte verbeteren. Een goede combinatie van wandpanelen en plafondpanelen op grote harde oppervlaktes zorgen quasi onmiddellijk voor een aangenamere werkomgeving. Hoe weet je nu hoeveel panelen je nodig hebt en waar je ze best hangt? Door een akoestische meting helpen we je graag om de juiste inschatting te maken. In het filmpje zie je alvast hoe zo een meting uitgevoerd wordt.

Video afspelen over Akoestische meting

Bovendien is het ook niet meer zo dat akoestische panelen saaie, lompe objecten zijn die de ruimte een klinische uitstraling geven. Je kan panelen bedrukken met leuke foto’s, in een leuke vorm laten snijden of kiezen voor stijlrijke design modellen.

Akoestische-wandpanelen-op-maat-Loff-maatkantoren-akoestiek-op-kantoor
Akoestisch wandpaneel met print bij Immo Francois
akoestische-pet-panelen-en-akoestisch-fotopaneel-bij-clemmens-accountantskantoor-in-brugge
Akoestische panelen in vorm naar keuze bij Clemmens Accountants
Bitswall akoestische wandpanelen - roject G - Loff maatkantoren
Akoestische wandpanelen als stijlelementen bij Project G.

De invloed van de kantoorindeling op je concentratie

Is de basis akoestiek van je kantoor in orde? Dan is het tijd om eens naar de indeling en het interieur van je kantoor te kijken. Hoe je een kantoor vormgeeft, heeft namelijk een bepalende impact op kantoorgeluk en werkprestaties. Som in een eerste fase de verschillende ‘activiteiten’ op waaraan je kantoor moet voldoen. Iedere ruimte vervult een bepaalde functie zoals vergaderen, online meeten, concentratiewerk uitvoeren presenteren, ontspannen… Je medewerkers maken vervolgens flexibel gebruik van de verschillende ruimtes.

Ook hier is lawaaihinder een belangrijk topic om even bij stil te staan. Een slecht geïsoleerde vergaderruimte die grenst aan bureaus waar werknemers zich op individuele opdrachten proberen te concentreren, kan de concentratie helemaal teniet doen. Of de aanwezigheid van een ontspanningsruimte die nooit gebruikt mag worden, omdat er teveel lawaai gemaakt wordt voor de meetings in de ruimte ernaast, zal op oogrollen door de collega’s onthaald worden.

Gelukkig zijn er ook hier oplossingen voor. De meeste kantoren hebben sowieso nood aan een concentratiewerkplek. Een stilteruimte is daarvoor een eerste stap. Heb je collega’s die vaak moeten bellen? Dan kunnen zij zich terugtrekken in een akoestische belcel. Of je doet het net omgekeerd en je voorziet ruimtes waar collega’s zich kunnen afzonderen voor concentratiewerk. Ook akoestische bureauschermen leiden je medewerkers minder af van wat zich allemaal rond hen afspeelt. Zeker in landschapskantoren moet je de nodige faciliteiten voorzien zodat medewerkers zich kunnen afzonderen als het nodig is.

Concentratie op kantoor - 5 Tips (2)
Akoestische vergaderhub Framery Q bij Limited Edition
Concentratie op kantoor - 5 Tips (2)
Phonebooth / Telefooncel bij C-Hotels Andromeda Oostende
Concentratie op kantoor - 5 Tips (2)
Concentratiewerkplek bij Auditas Bedrijfsrevisoren

Luister naar je medewerkers

Twijfel er niet over, lawaai beïnvloedt de concentratie en prestaties. Bij Loff zien we al te vaak bedrijven die in eerste instantie de investering in akoestische oplossingen niet de kost waard vinden. Meestal duurt het totdat er intern te veel klachten komen dat het niet langer werkbaar is. En dan is het eigenlijk al te laat… We raden daarom ook aan dat je goed peilt naar werktevredenheid en hoe medewerkers hun privacy ervaren.

Veel klachten kunnen vaak snel met kleine ingrepen opgelost worden. Zo hebben planten bijvoorbeeld ook een geluidsabsorberend vermogen en schermen ze verschillende werkplaatsen van elkaar af. Of je kan in een ‘acoustic policy’ enkele regels of tekens afspreken waaraan je kan zien of iemand op dat moment gestoord mag worden (het dragen van een koptelefoon, een gele post-it op de hoek van je scherm…).

Faciliteer het thuiswerken

Lukt het ondanks alle akoestische ingrepen nog steeds niet iedereen om zich te concentreren? Breek de week en bied je collega’s de mogelijkheid om af en toe van thuis te werken. Raad hen aan om thuis ook een concentratiewerkplek in te richten waar je zo weinig mogelijk afgeleid wordt. En voorzie ze in de basisbehoeften van een goed thuiskantoor. Een ergonomische bureaustoel, de juiste hulpmiddelen (toetsenbord, ergonomische muis…) en voldoende werkruimte zijn onontbeerlijk om van thuis uit goede prestaties te leveren.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.