Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Ergonomie op kantoor: de 6 meest voorkomende kantoorblessures en hun preventietips

Voer jij ook zittend werk uit? Dan herken je je misschien in onderstaande situaties. Wij geven je graag enkele tips mee om in de toekomst zo pijnvrij mogelijk te kunnen werken. Heb je (nog) geen klachten? Denk er dan zeker aan om onze tips ook preventief toe te passen.

1. Pijn in de (onder)rug

De pijn die we ervaren in de onderrug wordt in de eerste plaats veroorzaakt door ons statisch zitpatroon. We zitten te veel, te lang en vaak op een slechte manier. De spieren die het continu te verduren krijgen, voornamelijk onze rugspieren, zijn er niet voor gemaakt om zolang in dezelfde houding te blijven. 

De oplossing?

1. Zorg ervoor dat je bureaustoel en je bureautafel goed zijn ingesteld. Je voeten horen altijd plat op de grond te staan om de juiste zithoogte te kunnen instellen.
2. Beweeg voldoende, varieer in zittend en staand werken. (Bekijk ons assortiment zit-sta bureaus)
3. Overweeg de investering in een échte ergonomische bureaustoel.

2. Schouder- en nekklachten

Schouder- en nekklachten zijn ook gevolgen van het langdurig zitten in combinatie met een slechte houding. Vaak zien we dat beeldschermen niet op de juiste hoogte staan, dat toetsenborden te ver van het lichaam liggen of dat er een verkeerd muisgebruik is.

De oplossing?

1. Zorg ervoor dat je bureaustoel en je bureautafel goed zijn ingesteld. Je voeten horen altijd plat op de grond te staan om de juiste zithoogte te kunnen instellen.
2. Beweeg voldoende, varieer in zittend en staand werken. 
3. Plaats de bovenrand van je scherm op ooghoogte en zorg voor een armlengte afstand tussen het scherm en je ogen.
4. Plaats je toetsenbord op 10cm van de rand van je bureau en plaats je muis vlak naast je toetsenbord.
5. Kan je monitor of het scherm van je laptop niet hoog genoeg geplaatst worden? Denk dan aan een monitorstandaard of een laptopstandaard. (Bij het werken met een laptopstandaard dien je ook een apart toetsenbord en muis te voorzien)
6. Nefaste schouderklachten? Test onze speciale ergonomische muizen uit.

ergonomie op kantoor
Ergonomie op kantoor: richt je kantoor in met ergonomische hulpmiddelen zoals een ergonomische muis, een laptophouder of een monitorstandaard voor het aannemen van een betere zithouding.

3. Tintelende pols

De meest voorkomende RSI-klacht aan de pols is het carpaal tunnelsyndroom. Dergelijke RSI klachten zijn het gevolg van te langdurig en te veel dezelfde repetitieve bewegingen. 

De oplossing?

1. Denk na over sneltoetsen die je kan gebruiken zodat je muiskliks kan besparen.
2. Neem wat vaker een onderbreking.
3. Overweeg de investering in een ergonomische muis (vraag een test aan bij ons in de showroom).

4. Spanning in de kuitspieren en pijnlijke knieën

Pijnlijke, vermoeide benen, spanning in de kuitspieren en pijnlijke knieën, … Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een verkeerde hoogte van de bureaustoel. De benen worden afgekneld of bengelen te veel in de lucht, zonder dat ze goede ondersteuning hebben van de ondergrond.

De oplossing?

1. Stel je bureaustoel goed in, zorg ervoor dat je voeten altijd plat op de grond kunnen staan.
2. Stel je bureautafel goed in, pas de hoogte van je bureau aan aan je eigen lichaamshoogte. En niet andersom!
3. Kunnen je bureaustoel en je bureautafel niet lager geplaatst worden? Overweeg het plaatsen van een voetensteun als dat een oplossing kan bieden. Als dit geen betering biedt, dan zoeken we graag samen naar een oplossing richting zit-sta bureau.

5. Vermoeide ogen

Is er voldoende daglicht? Hoe staat je beeldscherm ingesteld? Ga je voldoende naar buiten? Hoe is de luchtkwaliteit op kantoor? Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn voor je ogen.

De oplossing?

1. Ontevreden over de luchtkwaliteit? Luchtreinigers kunnen een deel van de oplossing zijn. Deze toestellen nemen tot 99,7% van de verontreinigde deeltjes uit de lucht.

6. Hoofdpijn, stress en vermoeidheid

Klachten zoals hoofdpijn, stress en vermoeidheid komen steeds vaker voor op kantoor. Een slechte akoestiek kan hieraan te wijten zijn. Akoestiek is vaak een onderschat probleem op kantoor. 

De oplossing?

1. Overweeg de investering in akoestische oplossingen. Loff specialiseert zich in allerlei akoestische oplossingen voor op kantoor.

Elise Harinck Loff maatkantoren

Heb je last van lichamelijke klachten door langdurig beeldschermwerk? Ben je op zoek naar effectieve oplossingen? Heb je vragen over onze ergonomische hulpmiddelen of bureaustoelen? Ik help je graag persoonlijk  verder.

Elise Harinck, Workplace & Acoustic Expert

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.