Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Galm op kantoor: wat helpt?

Horen is de snelste aandachtstrekker die we hebben. Of we nu willen of niet, als er een geluid op ons afkomt, zal het áltijd onze aandacht trekken. Het geluid op kantoor en de conversaties rondom ons zijn onregelmatig en worden onderbroken met stiltes. Daarom wennen we er nooit aan en ervaren we ze als storend. Bovendien hebben veel kantoren last van galm en dat is nefast voor onze concentratie en onze productiviteit. In veel kantoren is het de hoogste tijd om de akoestiek te verbeteren. Een probleem die op verschillende manieren aangepakt kan worden. 

Waar komt galm vandaan?

Galm op de werkvloer ontstaat wanneer het geluid in een ruimte blijft weerkaatsen op de harde oppervlakken. Het geluid blijft bijgevolg langer hangen, wat storend is voor de concentratie, de productiviteit en de spraakverstaanbaarheid in een kantoorruimte.

5 tips om hinderlijke galm op de werkvloer te verminderen

1. Verdeel je ruimte in hoekjes – denk ook eens aan stoffen meubels

Werk je in een groot landschapskantoor? Is iedere plek even nuttig? Zijn er veel lange en kale muren? Kan je er echt aangenaam en productief werken?

Denk er over na om de ruimte op te splitsen in meerdere ‘werkhoeken’. Baken de zones af door middel van scheidingspanelenroomdividers of een kast met een gestoffeerde achterwand. Je kan ook hoekjes maken door verschillend meubilair te gebruiken. Een informele zithoek bijvoorbeeld, met gestoffeerde poufjeszitballen of zeteltjes.

Door de ruimte op te splitsen, onderbreek je de geluidsgolven en merk je meteen een aanzienlijk verschil. De slechte akoestiek op kantoor zal verbeteren en ook de spraakverstaanbaarheid gaat erop vooruit. Daarbovenop zorgt een nieuwe en huiselijkere indeling ook voor een hogere productiviteit, een betere werksfeer en hogere werktevredenheid van je medewerkers.

Galm op kantoor - 5 tips om te verhelpen - Loff maatkantoren waregem
Galm op kantoor - 5 tips om te verhelpen - Loff maatkantoren waregem

2. Planten helpen tegen galm op kantoor

Planten plaatsen op kantoor heeft verschillende voordelen. Ze maken je kantoor gezelliger, zuiveren de lucht én zorgen voor een beter akoestisch comfort. Het is bovendien een goedkope manier om de akoestiek te verbeteren. Enkele tips als je planten wil plaatsen tegen galm op kantoor:

✓ Kies voor grote en grootbladige planten. Deze absorberen de meeste geluidsgolven.
✓ Plaats een groepje planten bij elkaar in plaats van hier en daar een afzonderlijke plant.
✓ Vermijd planten middenin een ruimte, zet ze in een hoek of bij een muur.
✓ Heb je al gedacht aan een plantenbak? Een plantenbak gevuld met mooie bladplanten kan je ook perfect gebruiken als divider of scheidingswand voor je kantoorruimte.
✓ Hoe voller het oppervlak, hoe beter voor de absorptie van het geluid. Daarom is een moswand ook heel efficiënt voor het verhelpen van de galm op kantoor. Onze moswanden zijn 100% natuurlijk en vergen géén onderhoud.

3. Akoestische wand- of plafondpanelen als oplossing tegen galm op kantoor

Ons aanbod aan akoestische oplossingen is heel verscheiden. Je vindt er ongetwijfeld iets dat in je kantooromgeving past. Akoestische wand– en plafondpanelen hebben een grote impact op de geluidservaring en worden in nieuwbouw projecten steeds vaker gekozen om de echo in de grote ruimtes te verminderen. 
Een egale kleur, een duurzame oplossing of een bedrukt akoestisch wandpaneel? Je kiest zelf hoe je wil dat je panelen eruit zien. Neem je een plafondpaneel in hetzelfde kleur als je plafond, dan valt dit nauwelijks op. Of wil je er juist een eyecatcher van maken, kies dan voor een print die past binnen jullie bedrijf of ga voor contrasterende kleuren.

4. Breng structuur aan in je ruimte

Gestructureerde of hobbelige vlakken absorberen meer geluidsgolven dan vlakke oppervlakten. Je kan structuur aanbrengen met meubilair, gordijnen of decoratie. Of je kan kiezen voor specifieke, akoestische oplossingen met structuur, die tegelijkertijd je ruimte een esthetische upgrade geven. Denk bijvoorbeeld aan een trendy akoestische lattenwand of neem een kijkje in ons assortiment aan design oplossingen.

5. Demp de vloer – of de wandelgangen – door middel van tapijt

Tegenwoordig wordt er meer en meer gekozen voor strakke, moderne vloertegels in plaats van tapijt. Het geluid van voetstappen is niettemin vaak al storend voor mensen die concentratiewerk moeten uitvoeren. Denk eraan om de drukste wandelgangen te voorzien van een onderhoudsvriendelijk tapijt om zoveel mogelijk demping te creëren. Het tapijt helpt ook een klein beetje om de galm te verminderen, maar niet noemenswaardig. Geluidsgolven weerkaatsen voornamelijk tegen de muren en het plafond. Het tapijt speelt wel een prominetne rol om de demping van voetstappen te verminderen, wat ook belangrijk is.

Martijn Devos

Heb je last van een vervelende nagalm, storende geluiden of lawaai? Via een specifieke geluidsstudie kunnen we een antwoord bieden op jouw akoestisch probleem. Benieuwd naar onze oplossingen? Ik kom met veel plezier bij je langs. 

Martijn Devos, Workplace & Acoustic expert

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.