Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Van kantoor tot sportzaal: waarom de nagalmtijd in iedere soort ruimte verschillend is

In deze blog:

Wat is nagalmtijd?

Nagalmtijd verwijst naar die tijd dat het geluid nog hoorbaar is als de geluidsbron reeds gestopt is. Het wordt gemeten vanaf het moment van het stoppen van de geluidsbron tot het moment waarop het geluidsniveau met 60 dB is agenomen ten opzichte van het oorspronkelijk niveau.

Hoe wordt de nagalmtijd gemeten? 

Om te weten te komen wat de nagalmtijd is, voeren wij een akoestische meting uit met professionele apparatuur. Deze meting geeft ons exact weer wat de verschillende nagalmtijden zijn in verschillende frequentiebanden. Aan de hand van een wiskundige berekening kunnen wij aan de hand van die meting exact bepalen hoeveel akoestisch materiaal er nodig is om een ruimte te optimaliseren. Dit betekent dat je exact aanbrengt wat nodig is, niet te weinig (want dan moet je later nog extra materiaal toevoegen, wat het esthetisch aspect in gedrang kan brengen), en ook niet te veel zodat je geen overkill – of ook wel ‘dode akoestiek’ genoemd – krijgt. In onderstaande video tonen we je hoe een akoestische meting precies verloopt.

Welke factoren beïnvloeden de nagalmtijd?

Er zijn heel wat factoren die van invloed kunnen zijn. Dit zijn de belangrijkste:

Grootte van de ruimte: De grootte van de ruimte is heeft een invloed op hoe de geluidsgolven zich verspreiden en weerkaatsen. Meestal hebben grotere ruimtes langere nagalmtijden dan kleine.

• Vorm van de ruimte: De geometrie van de ruimte kan de manier waarop geluidsgolven zich verspreiden en weerkaatsen beïnvloeden. Ruimtes met complexe vormen kunnen resulteren in ongelijke en onregelmatige nagalmtijden.

• Bouwmaterialen van de ruimte: De huidige veelgebruikte bouwmaterialen glas en beton ogen mooi, maar deze materialen zijn heel hard en zorgen er dan ook voor dat het geluid in de ruimte blijft rondkaatsen. Bestaat een ruimte puur uit harde materialen? Dan moet je extra aandacht besteden aan de aankleding van de ruimte om een goed akoestisch comfort te creëren.

• Aanwezig meubilair: Hoewel kasten hard meubilair zijn, hebben ze ook een invloed op de nagalmtijd. Ze gaan het geluid gaan breken in plaats van absorberen. Grote sofa’s, tapijten, gordijnen zijn zacht van aard en helpen dus mee om de geluidsgolven te absorberen. Let wel, meubilair zorgt niet voor een optimaal akoestisch comfort.

Bijvoorbeeld: In een lege vergaderruimte is de nagalmtijd 1,5 seconden. Wanneer een tafel en stoelen in de ruimte geplaatst worden neemt de nagalmtijd af naar 1,5 seconden. Op zich een verbetering, maar zeker geen optimalisatie. Aanvullend zullen dus nog akoestische materialen moeten toegevoegd worden.

• Aanwezigheid van mensen: Mensen kunnen geluid absorberen, waardoor de nagalmtijd zal verschillen in een ruimte met of zonder mensen aanwezig. Daarom voeren wij altijd onze akoestische meting uit in een ruimte waar niemand aanwezig is, om zo altijd het juiste akoestisch comfort te kunnen garanderen.

Waarom is de gewenste nagalmtijd niet in iedere ruimte identiek?

De gewenste nagalmtijd die wordt nagestreefd is afhankelijk van het functioneel doel van de ruimte, de persoonlijke voorkeur van de gebruikers, de technische vereisten en de flexibiliteit van de ruimte.

Een ontvangstruimte is doorgaans minder druk, waardoor de akoestische eigenschappen niet zo streng hoeven te zijn. Terwijl, in een landschapskantoor is het belangrijk dat gesprekken tussen collega’s makkelijk verstaanbaar zijn en dat er geen echo in de ruimte aanwezig is die de productiviteit en de concentratie kan benadelen. Bij een muziekstudio moet de nagalmtijd nóg strenger zijn, om de optimale opname-omstandigheden te creëren. 

Naast het functioneel doel en de persoonlijke voorkeuren van de gebruikers, legt ook het bouwbesluit vaste normen op voor de verschillende ruimtes. Hieronder een overzicht:

Zakelijk Sport Educatief Industrie Muziek Horeca Thuis
Kantoor: 0,5 - 0,7 sec
Zwembad: 1,2 - 1,5 sec
Leslokaal: 0,5 - 0,7 sec
Magazijn: 0,7 - 1 sec
Woonkamer: 0,4 - 0,7 sec
Restaurant: 0,5 - 0,7 sec
Opnameruimte: 0,2 - 0,4 sec
Callcenter: 0,5 - 0,7 sec
Sportzaal: 1,2 - 1,5 sec
Praktijkruimte: 0,5 - 0,7 sec
Werkplaats: 0,7 - 1 sec
Praatcafé: 0,5 - 0,7 sec
Oefenruimte: 0,7 - 0,9 sec
Vergaderruimte: 0,5 - 0,7 sec
Kinderdagverblijf: 0,5 - 0,7 sec
Café met muziek: 0,8 - 1 sec
Receptie: 0,6 - 1 sec
Wachtruimte: 0,5 - 1 sec
Spreekkamer: 0,5 - 0,6 sec

Waarom is het belangrijk om de nagalmtijd aan te passen in specifieke omgevingen?

Het akoestisch comfort in een ruimte heeft invloed op de ervaring, de beleving en de functionaliteit ervan. Verschillende omgevingen vereisen verschillende akoestische eigenschappen om de optimale prestaties te bereiken. Factoren zoals de spraakverstaanbaarheid, de concentratie, de productiviteit, het comfort, het belang van opnametijden, … zijn redenen om het akoestich comfort zo goed mogelijk na te streven.

In de praktijk: wat is het verschil tussen een slechte en een goede akoestiek?

Hoe klinkt nu een slechte akoestiek en wat kan je verwachten van het effect van akoestische oplossingen? In onderstaande video laten we je het verschil horen tussen een nagalmtijd van 1,5 seconde, 1 seconde en een optimaal akoestisch comfort van 0,6 seconden:

Welke oplossingen bestaan er om de akoestiek te optimaliseren?

Het aanbod aan akoestische oplossingen is heel groot. Op deze pagina kan je heel wat inspiratie opdoen. Heb je zelf iets in gedachten of wil je op maat werken? Contacteer ons voor vrijblijvend advies.

Nagalmtijd - wat is slechte akoestiek en wat kan je verwachten van het effect van akoestische oplossingen
Nagalmtijd - wat is slechte akoestiek en wat kan je verwachten van het effect van akoestische oplossingen
Nagalmtijd - wat is slechte akoestiek en wat kan je verwachten van het effect van akoestische oplossingen
Martijn Devos

Wij optimaliseerden de akoestiek in heel wat kantoren en andere sectoren.
Ook voor jouw onderneming of ruimte kunnen we het verschil maken. 

Martijn Devos, Erkend Audioloog en Account Manager bij Loff

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.