Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Alles wat je moet weten over akoestische panelen: 11 tips om de juiste keuze te maken

In deze blog:

1. Wat zijn akoestische panelen?

Akoestische panelen zijn ontworpen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en storende geluiden te absorberen. De poreuze materialen waaruit akoestische panelen gemaakt zijn zorgen voor de demping van het geluid in tegenstelling tot de weerkaatsing van het geluid op harde, klassieke bouwmaterialen.

Akoestische panelen zijn niet alleen de meest gekozen oplossing om nagalm te verminderen, het is ook de meest effectieve. De panelen kunnen worden opgehangen aan de muur of aan het plafond of je kan ze vrijstaand in de ruimte plaatsen met behulp van stabiele voeten. 

Akoestische PET-panelen bij Garage Verhenne
Akoestische plafondpanelen
akoestische panelen met print loff 11
Akoestische wandpanelen
mobiele akoestische scheidingspanelen disc
Akoestische scheidingswanden

2. Waarom heb je akoestische panelen nodig?

Akoestische panelen zorgen voor een aangenaam akoestisch comfort, gaan nagalm tegen en verbeteren de spraakprivacy. Daarnaast heeft investeren in akoestiek ook een impact op een aantal onderliggende redenen die minstens even belangrijk zijn.

Een rustige, aangename werkomgeving vertaalt zich namelijk in;

 • een hogere productiviteit en focus
 • minder ziekteverzuim
 • kostenbesparingen
 • een hogere werktevredenheid
 • een betere eerste indruk
 • minder stress

Het vermijden van hinderlijk geluidsoverlast en lawaaierige omgevingen is niet alleen op kantoor van belang . Ook in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en rusthuizen, scholen en andere onderwijsinstellingen, de horecasector… Iedereen ondervindt onmiddellijk het negatieve effect van een slechte akoestiek. Op kantoor zakt de productiviteit, op school valt de aandacht sneller weg en op restaurant zit je niet op je gemak, waardoor een slechte akoestiek zelfs een onmiddellijke negatieve impact op je omzet heeft. 

3. Hoe werken akoestische panelen? Wat zorgt voor de geluidsabsorptie?

Akoestische panelen zijn gemaakt uit of opgevuld met geluidsabsorberende materialen zoals polyesterwol, mineraalwol of gerecycleerd PET-materiaal. Deze materialen nemen geluiden op in plaats van ze terug te kaatsen.

Iedere akoestische oplossing beschikt over een bepaalde absorptiewaarde, de α-waarde. Hoe dichter de α-waarde bij 1 ligt, des te beter het product geluid absorbeert.

Een voorbeeldje. Onze akoestische PET-panelen plaatsen wij altijd met een luchtspouw. Hierdoor verkrijgen we – met een 24 mm dik paneel – een absorptiewaarde van 0,85. Dit wil zeggen dat 85% van het geluid geabsorbeerd wordt. Wil je een absorptiewaarde van 1 bereiken, dan kan dat met dezelfde panelen, op voorwaarde dat de luchtspouw opgevuld wordt met extra geluidsabsorberend materiaal, zoals polyesterwol.

lege wand vs wand met akoestisch paneel
Wand zonder akoestisch paneel vs wand met akoestisch paneel

4. Wat kan je doen met akoestische panelen? 

In ons assortiment akoestische panelen heb je verschillende opties op vlak van vorm, afwerking en uitvoering:

 • Panelen met aluminium kader, in een effen kleur of bedrukt met een foto naar keuze
 • Panelen met aluminium kader met stof overtrokken, in een effen kleur of bedrukt met een foto naar keuze. Hierbij is het frame niet zichtbaar.
 • PET-panelen van 24mm dikte, verkrijgbaar in 5 kleuren (zwart, enkele grijstinten en wit). Dit wordt op maat gesneden.
 • Designpanelen voor plafond of wand
 • Akoestische lattenwanden

Akoestische panelen kan je zowel aan het plafond als aan de muur ophangen. Je kan ze ook vrijstaand in de ruimte plaatsen met behulp van stabiele voeten. Akoestische oplossingen worden bovendien steeds meer ingezet als interieurobject. Zeker voor wandoplossingen kiezen veel van onze klanten snel voor een eyecatcher. Enkele van onze referenties:

duurzame akoestische baffles bij Van Marcke Kortrijk
Akoestische baffles bij Van Marcke
Akoestische optimalisatie bij Amcor
Akoestische lattenwand bij Amcor
Spandoek lichtkoepel door Loff maatkantoren (1)
Bedrukt plafondpaneel bij Initeam
Akoestische optimalisatie en inrichting bij College Waregem (38)
PET-panelen bij College Waregem
Bitswall akoestische wandpanelen - roject G - Loff maatkantoren
Design wandpanelen Bitts Wall
Akoestische-wandpanelen-op-maat-Loff-maatkantoren-akoestiek-op-kantoor
Wandpaneel met print bij Immo Francois

5. Waar hang je akoestische panelen op? 

Je kan alle akoestische panelen zowel aan een plafond als aan een wand bevestigen. Voor de grootste akoestische verbetering kies je er best voor om zowel aan de plafond als aan de muur panelen te voorzien. Bij muren die zich tegenover elkaar bevinden, hoef je maar aan één muur akoestisch materiaal te voorzien om het geluid op te vangen. Wanneer je zowel plafond als wand van geluidsabsorberende panelen voorziet, vang je zowel de geluidsgolven tussen de muren als tussen plafond en vloer op.

Akoestische panelen - slechte akoestiek
Ruimte met harde materialen - slechte akoestiek
Akoestische panelen - effectieve aanpak voor verbetering van de akoestiek
Ruimte met plafondpanelen - effectieve aanpak voor akoestiek
Akoestische panelen - perfecte akoestiek creëren door wand- en plafondpanelen
Perfecte akoestiek dankzij wand- en plafondpanelen + bureauschermen

6. Hoeveel akoestische panelen moet je ophangen?

Hoeveel akoestische panelen je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. De oppervlakte van de ruimte waar je de akoestiek wil verbeteren is daar een van.

Andere factoren die hierop een invloed hebben:

 • Welke materialen zijn er aanwezig in de ruimte?
 • Welk meubilair staat er?
 • Wat is er mogelijk? Hoeveel ruimte is er aan de plafond en aan de wand?

Via een professionele akoestische meting gaan we na wat de exacte nagalmtijd van een ruimte is. Onze akoestische experts berekenen vervolgens aan de hand van deze meting hoeveel absorberend materiaal er nodig is en hoe zich dat vertaalt in het juiste aantal panelen. In onderstaande video leer je hoe we bij een akoestische meting te werk gaan: 

Video afspelen over Akoestische meting

7. Hoe worden akoestische panelen bevestigd?

Akoestische panelen kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Afhankelijk van het soort muur of plafond adviseren we wat de beste keuzes zijn. De akoestische PET-panelen worden het vaakst door middel van oogvijzen gemonteerd. Voor de ophanging van akoestische baffles maken we gebruik van een rail en kabels. Als er specifieke vereisten zijn, bekijken we samen met onze fabrikant wat de mogelijke oplossingen zijn. 

Akoestische-panelen-Persona
Akoestische baffles bij Persona
Akoestische-panelen-Garage-Verhenne
PET-panelen bij garage Verhenne

8. Uit welk materiaal worden akoestische panelen gemaakt?

Akoestische panelen zijn uit heel poreuze, absorberende materialen gemaakt. Onze PET-panelen zijn vervaardigd uit gerecycleerde PET-flessen en zijn huidvriendelijk, anti-statisch, vrij van chemische bindmiddelen en anti-allergisch.

Onze standaard akoestische panelen (met aluminium kader) zijn voorzien van polyesterwol, met een dikte van 40mm. (absorptiewaarde = 0,9)

9. In welke vormen en kleuren zijn akoestische panelen beschikbaar?

De akoestische panelen met een aluminium kader zijn verkrijgbaar in vierkante of rechthoekige vormen. Je kan standaard al uit heel wat kleuren kiezen. Zit de gewenste kleur er niet in het gamma? Dan kan je favoriete kleur alsnog geprint worden. Ook eigen foto’s en quotes behoren tot de mogelijkheden.

De akoestische PET-panelen kunnen in alle mogelijke vormen gesneden worden. Denk bijvoorbeeld aan wolkjes voor een kinderdagverblijf. Deze panelen zijn verkrijgbaar in 5 standaardkleuren: zwart, 3 grijstinten en wit. Het paneel kan verder afgewerkt worden met een dunne toplaag in een kleur naar keuze of met een foto.

Bij de designpanelen is de kleurkeuze over het algemeen wat beperkter.

10. Wat zijn de voordelen van akoestische panelen?

Als je investeert in akoestische oplossingen levert dit meer voordelen op dan enkel een betere akoestiek en aangenamere geluidsbeleving. Een goede akoestiek zorgt voor meer comfort: een betere concentratie, meer rust, meer privacy en meer ontspannen gevoel. Bovendien zijn de akoestische panelen vaak ook een esthetische meerwaarde voor het interieur.

11. Wat zijn de nadelen van akoestische panelen?

Er zijn eigenlijk geen nadelen verbonden aan de plaatsing van akoestische panelen. Wel houd je best rekening met de brandgevoeligheid van sommige panelen. Niet alle geluidspanelen zijn even geschikt in elke omgeving. Laat je begeleiden door onze akoestische experts zodat je zeker de juiste keuze maakt voor jouw specifieke situatie!

Martijn Devos

Heb je interesse in akoestische panelen? 
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw ruimte? 

Martijn Devos, Workplace & Acoustic expert

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.