Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Akoestiek, ergonomie en esthetiek: Een gouden drieluik voor kantoorgeluk

Word je ook zo blij van een heel productieve werkdag?
Wanneer was dit voor het laatst?
En was dit op kantoor of tijdens het thuiswerken?

Uit een onderzoek van Harvard Business School blijkt dat het thuiswerk voor heel wat mensen een bepaalde balans bracht en ze eigenlijk het gevoel hadden beter te hebben gepresteerd. Zelfs wie thuiswerken niet ideaal vond, kijkt vandaag toch op een andere manier naar de kantoorruimte van weleer.

Rust, ruimte en ontspanning zijn facetten geworden die we vanuit onze thuiswerkervaring graag willen terugvinden in de kantooromgeving. Wie een thuisgevoel ervaart op kantoor, functioneert gewoon beter. Ook wie een nieuwe job beoogt of een eerste werkplek zoekt, hecht hier heel veel belang aan. Dus in de war for talent is dit niet te onderschatten.

“Gek dat we een pandemie voor nodig hadden om dat ten volle te beseffen…”

Met een smile naar kantoor komen heeft uiteraard met zinvol werk te maken en met fijne collega’s om je heen. Als dit ondersteund worden door een gezellige en functionele omgeving, dan zetten we met zijn allen een mooie stap richting duurzamere kantoorbeleving. En dat is waar we met Loff helemaal blij van worden. Dat is onze missie. Want blije mensen, functioneren beter.

We zijn verheugd dat we dit in de afgelopen jaren voor heel wat bedrijven hebben kunnen realiseren en vanuit die inzichten delen we graag deze 7 tips voor meer kantoorgeluk :-).

1. Modulair is in de mode

Een vaste kantooropstelling is in sommige omstandigheden zeker een meerwaarde en voor bepaalde medewerkers zelfs een houvast. Maar er zijn ook alternatieven waarbij net de aanpasbaarheid en flexibiliteit in de setting voor een fijne beleving kunnen zorgen.

Wij begrijpen de kunst om hierin de juiste balans te brengen. Sommige werknemers kunnen helemaal openbloeien als ze zich ergens kunnen “nestelen”. Maar wie zich even wil afzonderen voor concentratiewerk wil storende factoren vermijden. We stellen vast dat veel mensen graag ook die afwisseling opzoeken.

Moderne kantoren houden rekening met die afwisseling en modulariteit in de inrichting.
“Kan alles op wieltjes?”, was een vraag van een van onze klanten. Natuurlijk kan dat. Die modulariteit zorgt er nu voor dat hun beschikbare ruimte er elke dag anders kan uitzien en zich vlot laat aanpassen naar de noden.

Met tafels, stoelen, whiteboards, room dividers en schermen op wieltjes zet je de ruimte in no time naar je hand.

Kantoorgeluk : Modulair meubilair - Akoestiek Ergonomie en Esthetiek - 7 tips voor kantoorgeluk
Thomas Bernstrand, de man achter de dB Modular Sofa, is een ontwerper naar ons hart. Flexibiliteit en efficiëntie zijn de uitgangspunten van zijn ontwerp van deze modulaire en akoestische kantoormodules die hun plaats waard zijn in open offices, coworking spaces en cosy corners van kantoren.

2. Groen helpt

Pinterest voorspelde in hun jaarlijks trendrapport de doorbraak van ‘biophilic design’. In mensentaal: het integreren van natuurlijke elementen in het interieur en de architectuur. Thuis, maar ook op kantoor kan een beetje groen wonderen doen.

Moswanden en planten hebben een bewezen positief effect op kantoorgeluk. Groen reduceert stress en heeft ook een niet te onderschatten akoestisch gevolg. Leuk meegenomen want voor veel mensen is dat net de factor die hen het meest uit de concentratie haalt.

Met mos kan je vormelijk veel kanten uit en het vergt weinig onderhoud. Een moswand in je kantoor integreren is een beetje durven. Durf jij?

3. Fan van Framery

Framery is een iconisch merk van akoestische pods voor landschapskantoren. Een pod is een afgesloten kamertje en fungeert als een oase van rust op kantoor. Wie de deur van de pod achter zich dichttrekt, onttrekt zich van wat we allemaal wel kennen: de collega die net iets te luid belt of de informele gesprekjes aan het bureau naast je. Die kleine momenten die de concentratie bemoeilijken en die ons minder productief maken dringen niet in de pod. Door de glazen wanden voel je je wel nog deel van het kantoor, maar dan zonder de storende geluiden.

De akoestische pods van Framery zijn de meest kwalitatieve op de markt. Zweeds design én een akoestische afscherming om u tegen te zeggen. De bedrijfsvisie van Framery is bovendien helemaal in lijn met hoe wij bij Loff kantoorgeluk willen invullen. Dus dat schept een band.

Framery heeft verschillende modellen beschikbaar en een hele range aan mogelijke variaties qua kleur en accessoires. Van een telefooncel voor één gebruiker tot een meeting room voor zes. Sommige klanten gebruiken het vooral voor videocalls, anderen voor vergaderingen of voor taken die extra concentratie vereisen.

Een akoestische pod van Framery is niet alleen heel praktisch, het is ook een eyecatcher in je kantoor die perfect in jouw bedrijfskleuren kan gepersonaliseerd worden.

4. Zitten én bewegen op de HÅG Capisco

Wie de ganse dag bureauwerk verricht weet als geen ander hoe belangrijk een goede stoel is. Elk menselijk lichaam is anders, maar we zien toch één constante vanuit onze dagelijkse ervaring: een zithouding die te stabiel is, is nefast voor nek en rugklachten.

De Capisco stoelen van HÅG kunnen ons daarom heel erg bekoren. Door het slimme balansmechanisme wordt je lichaam gestimuleerd om te bewegen en “hang” je niet aan je bureau. En zoals je van een Scandinavisch merk verwacht, is ook het design een voltreffer.

Tip: We combineren de Capisco bureaustoel vaak met een zit-sta tafel. Net omdat de stoel een hoog bereik heeft in de hoogteverstelling is dit een ideale combinatie waar je lichaam wel bij vaart.

En ook dat is een vorm van kantoorgeluk!

Kantoorgeluk : Akoestiek - Ergonomie - Esthetiek - HAG Capisco bureaustoelen
De HÅG Capisco bureaustoelen, helemaal naar jouw persoonlijke voorkeur te stylen.

5. Minder galm, meer kantoorgeluk

Strakke kantoren worden vaak met harde materialen ingericht. Gladde wanden, glazen deuren, harde vloeren. Om een klankkast-effect te beperken en de cleane styling toch te respecteren kiezen we vaak voor een akoestisch fotopaneel.

Met een fotopaneel beperk je niet alleen de nagalm in de ruimte, maar voeg je ook een leuk designelement toe aan je kantoor.

Sommige klanten vinden een fotopaneel te druk en kiezen liever uit de verschillende design panelen die we aanbieden. Deze wandpanelen met repetitieve, geometrische vormen zijn neutraler dan de kleurrijke fotopanelen en zijn voor bepaalde ruimtes beter geschikt.

Een nieuwkomer in het gamma van akoestische wandoplossingen is de houten lattenwand. De warme en tijdloze uitstraling van hout, zorgt ervoor dat een lattenwand vlot integreerbaar is in heel wat kantoorinterieurs. De ideale oplossing om kleine muuroppervlaktes te gebruiken om je ruimte akoestisch te optimaliseren.

Een combinatie van verschillende wand- en plafondpanelen geeft vaak het beste resultaat. Weet dat we bij Loff een geluidsstudie kunnen maken en de beste combinatie kunnen uitkienen voor de specifieke uitdagingen in jouw kantoor. Daarom hebben we ook een erkend audioloog in ons team. Want akoestiek is een van de belangrijkste factoren van kantoorgeluk.

Kantoorgeluk: Akoestiek, Ergonomie en Esthetiek - Beprint akoestisch fotopaneel
Bij Mex United kozen ze voor een prachtige en opvallende luchtfoto van de stad die meteen in het oog springt als bezoekers het kantoor binnenkomen. Het is een conversation starter en een belangrijke oplossing voor de beperking van galm in de ruimte.

6. Ruimtes splitsen met roomdividers

Net zoals bij panelen hebben de fabrikanten de laatste jaren ook heel wat innovatieve roomdividers ontwikkeld. De roomdividers worden opgebouwd uit verschillende modules waardoor je ze volledig op maat van jouw ruimte kan samenstellen. Jij kiest de kleur(en), de vorm, of de divider op wieltjes moet staan of aan een rail moet hangen. Wij zorgen ervoor dat de roomdivider akoestisch zijn werk doet.

7. Akoestische verlichting

Ook verlichting kan je ruimte akoestisch en esthetisch upgraden. Bij Abstracta werken ze al sinds 1972 aan het verbeteren van de akoestiek door middel van dergelijke oplossingen. Ze mogen zich gerust een pionier op het vlak van akoestiek noemen.

De ronde Lily en de trompetvormige Trumpet lampen van Abstracta zien er geen akoestische producten uit, maar zijn het wel. Het zijn perfecte voorbeelden van de symbiose tussen design en akoestiek waar heel wat fabrikanten naar op zoek zijn.

Lily dankt haar naam aan de vroege prototypes die precies op waterleliebladeren leken. Sindsdien is de vorm opengetrokken en heb je het gevoel dat de lamp in de kamer zweeft. De geluiddempende functie – het gegoten vilt – is dan ook zo precies geïntegreerd dat je het niet eens merkt. En net met deze eigenschappen werpt Lily een nieuw perspectief op akoestische producten.

Kantoorgeluk Akoestiek, Esthetiek, Ergonomie - Lily lampen
De Lily lampen kan je trouwens komen bewonderen boven de toonbank in onze showroom.
Elise Harinck

Hecht je belang aan functioneel goede producten die ook een esthetische meerwaarde geven aan je interieur? Ben je geïnspireerd door onze oplossingen? Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw ruimte? Ik help je graag verder!

Elise Harinck, Workplace & Acoustic expert

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.