Wij maken je kantoor werkbaar beter! PS: Ook op maandagmorgen 😉

Akoestiek in kantoren: hoe zorgen we voor een rustige werkomgeving?

We worden gelukkig als we dingen gedaan krijgen. Wanneer we op kantoor zijn, lukt ons dat enkel als we in de beste omstandigheden ons focuswerk kunnen uitvoeren: in een rustige, stille, aangename en prikkelarme omgeving. De praktijk toont ons echter een ander beeld. Concentratieproblemen, stress, hoofdpijn en productiviteitsverlies zijn de meest voorkomende frustraties op het werk. Vaak allen te wijten aan een slechte akoestiek..

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap over alles wat met geluid, nagalm, trillingen en absorptiewaardes te maken heeft. Geluid bestaat uit trillingen die zorgen voor klank en nagalm. Afhankelijk van de ruimte zelf en hoe de ruimte is aangekleed heb je te maken met een goede of een slechte akoestiek.

Wanneer spreken we van een goede of een slechte akoestiek?

Een goede of een slechte akoestiek heeft alles te maken met de nagalmtijd in de ruimte. Nagalmtijd is de tijd dat een bepaald geluid nog hoorbaar is wanneer de geluidsbron reeds gestopt is. Om een aangenaam akoestisch klimaat te creëren, streven wij naar een gemiddelde nagalmtijd van 0,7 seconden op kantoor. Dit kan je nagaan door middel van een professionele akoestische meting.

akoestiek in kantoren hoe zorgen we voor een rustige werkomgeving loff 5

Wanneer spreken we van een goede of een slechte akoestiek?

Een goede of een slechte akoestiek heeft alles te maken met de nagalmtijd in de ruimte. Nagalmtijd is de tijd dat een bepaald geluid nog hoorbaar is wanneer de geluidsbron reeds gestopt is. Om een aangenaam akoestisch klimaat te creëren, streven wij naar een gemiddelde nagalmtijd van 0,7 seconden op kantoor. Dit kan je nagaan door middel van een professionele akoestische meting.

akoestiek in kantoren hoe zorgen we voor een rustige werkomgeving loff 5

Waarom is de akoestiek in kantoren vaak niet goed?

Kantoren bestaan meer en meer uit landschapskantoren, waar veel mensen – vaak ook met verschillende functies – samen zitten. Maar ook onze manier van bouwen is veranderd. Onze wens naar veel daglicht vereist veel glas en we maken veel meer gebruik van harde materialen dan van stoffen alternatieven.

Open kantoren of landschapskantoren zorgen daarom voor een dubbel akoestisch probleem. De vele harde materialen zoals glas, staal en beton vormen de ideale mix voor het creëren van een slechte akoestiek. Deze materialen zijn niet geluidsabsorberend en zorgen ervoor dat geluidsgolven blijven weerkaatsen tussen de muren, wat resulteert in een vervelende en te lange nagalm.

Bovendien is het een grote uitdaging voor je brein om met veel mensen om je heen in focus te kunnen werken. Werken in een landschapskantoor zorgt voor constante prikkels waardoor de aandacht moeilijk scherp kan worden gehouden. Boosdoener nummer 1 zijn de telefoongesprekken van je collega’s. Je hoort telkens maar de helft van een gesprek, je brein is continu gestoord en je slaagt er niet in om je 100% te concentreren.

Duurzame akoestische panelen bij Countable - referentie Loff
Referentie: Duurzame en akoestische plafondpanelen bij accountantskantoor Countable.

Waarom is een goede akoestiek in kantoren zo belangrijk?

1. Voor een maximale concentratie en een hogere productiviteit

We haalden het in het begin van deze blog al aan, we krijgen het best ons focuswerk gedaan wanneer we in een prikkelarme en rustige omgeving kunnen werken. Als je zelf focuswerk uitvoert, hoeven we je hier niet veel uitleg over te geven. Je kan je ongetwijfeld vinden in deze stelling. Een goede akoestiek zorgt ervoor dat we ons maximaal kunnen concentreren en zorgt ook voor een grotere productiviteit. MĂ©Ă©r nog, onderzoek wijst uit dat een slechte akoestiek de productiviteit met 12% doet dalen en het foutenpercentage met 50% doet stijgen.

2. Voor een betere spraakverstaanbaarheid tussen de collega’s

Wanneer je veel mensen samenbrengt in een ruimte met nagalm, heb je verschillende geluidsbronnen. Doordat je jezelf stoort aan het overtollig lawaai, ga je luider spreken. En dat doet iedereen, iedereen gaat luider spreken dan nodig. Het is een psychologisch fenomeen, maar uiteindelijk blijft de spraakverstaanbaarheid even slecht of even goed.

Wanneer je akoestische oplossingen, zoals bijvoorbeeld bureaudividers of ruimteverdelers aanbrengt in een kantoor, creëer je niet alleen een rustigere maar ook een veiligere omgeving voor je medewerkers.

3. Voor een beter welzijn van je medewerkers, minder ziekteverzuim en minder stress

Overtollig lawaai, een hinderlijke nagalm, een slechte spraakverstaanbaarheid of een onveilig ‘bekeken’ gevoel op kantoor zorgt voor stress. Stress kan een hierbij een zodanige impact veroorzaken dat mensen er ook ziek van kunnen worden. Ook andere psychologische of lichamelijke kwalen kunnen de kop op steken, zoals hoofdpijn, burn out en vermoeidheid.

4. Voor meer kantoorgeluk

Een rustige, veilige kantooromgeving zorgt ervoor dat medewerkers meer plezier vinden in hun werk. Zo zorg je er ook voor dat je medewerkers graag naar het werk komen, niet onbelangrijk gezien het vele thuiswerk van vandaag.

Welke oplossingen bestaan er voor een betere akoestiek in kantoren?

Akoestische oplossingen zijn er in alle soorten maten, kleuren, vormen en gewichten. Dit maakt de kantoorakoestiek ook zo leuk! Hecht je veel belang aan duurzaamheid, dan hebben we specifieke akoestische panelen gemaakt uit 100% gerecycleerde PET-flessen.

Vind je esthetiek belangrijk? Dan heb je de keuze uit een breed assortiment aan akoestische design wand– en plafondpanelen, dividers, verlichting en zelfs meubilair.

Maak je graag de link naar je eigen huisstijl, dan kan je ook onze akoestische wand- en plafondpanelen bedrukken met je logo, je huiskleur of eender welke print die past binnen jouw bedrijfscultuur.

akoestiek in kantoren verbeteren met akoestische wand - en plafondpanelen
Onze klant Mex United uit Kortrijk koos voor een akoestisch wandpaneel beprint met een prachtige foto van hun thuisstad Kortrijk. Dit wandpaneel vangt de nagalm van de inkom volledig op en is tegelijkertijd een eyecatcher bij het binnenkomen.
akoestiek in kantoren verbeteren met akoestische wand - en plafondpanelen
Immo François koos voor duurzame akoestische PET-panelen voor het verbeteren van de akoestiek in hun vergaderzalen en kantoren.
akoestiek in kantoren verbeteren met scheidingspanelen en wandpanelen (1)
Transuniverse Forwarding koos voor akoestische scheidingspanelen tussen de bureaus voor een betere spraakprivacy en afscheiding tussen de verschillende werkplekken.
akoestiek in kantoren verbeteren met scheidingspanelen en wandpanelen (1)
Om de nagalm in de gang aan te pakken koos onze klant voor de design wandpanelen BitsWall van Abstracta. In samenspraak met de klant maakten we hiermee een leuk patroon, iets wat niet onopgemerkt blijft bij bezoekers.

Immo François koos voor duurzame akoestische PET-panelen voor het verbeteren van de akoestiek in hun vergaderzalen en kantoren. 

Onze klant Mex United uit Kortrijk koos voor een akoestisch wandpaneel beprint met een prachtige foto van hun thuisstad Kortrijk. Dit wandpaneel vangt de nagalm van de inkom volledig op en is tegelijkertijd een eyecatcher bij het binnenkomen. 

Immo François koos voor duurzame akoestische PET-panelen voor het verbeteren van de akoestiek in hun vergaderzalen en kantoren. 

Transuniverse Forwarding koos voor akoestische scheidingspanelen tussen de bureaus voor een betere spraakprivacy en afscheiding tussen de verschillende werkplekken. 

Om de nagalm in de gang aan te pakken koos onze klant voor de design wandpanelen BitsWall van Abstracta. In samenspraak met de klant maakten we hiermee een leuk patroon, iets wat niet onopgemerkt blijft bij bezoekers.

Martijn Devos

Heb je last van een vervelende nagalm, storende geluiden of lawaai? Via een specifieke geluidsstudie kunnen we een antwoord bieden op jouw akoestisch probleem. Benieuwd naar onze oplossingen? Ik kom met veel plezier bij je langs. 

Martijn Devos, Workplace & Acoustic expert

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.

Vraag je gratis Loffbook aan

Het Loffbook bestaat uit een vat vol inspiratie, waardevolle tips en tricks voor het creëren van een gezonde, productieve en gelukkige kantooromgeving.